Super Romanians, degustare-eveniment in Oradea

img_1693De cativa ani, in Oradea se scriu unele dintre cele mai frumoase randuri din povestea vinului romanesc. Evenimentele si degustarile de vinuri organizate aici au un parfum aparte, deoarece publicul caruia se adreseaza este unul deosebit, pretentios in sensul calitatii, insa prietenos si dornic de experiente inedite. Ultimul eveniment de acest fel a avut loc la mijlocul lunii octombrie, in restaurantul Laurus, din cadrul Hotelului Double Tree by Hilton, iar ineditul acestei degustari a fost acela ca s-a pariat pe spectacolul ce decurge din diversitatea lumii vinului. Actorii acestei degustari au fost vinurile produse de trei dintre cramele de top din peisajul autohton: SERVE, producatorul care a inventat segmentul vinului premium in Romania, Crama Oprisor, cea care a definit gustul “Olteniei profunde” si, nu in ultimul rand, M1.Crama Atelier, proiectul-demonstratie al valentelor superpremium reflectate de terroir-ul Murfatlarului.

img_1674Omul care a facut posibila intalnirea celor trei crame intr-un singur eveniment, Paul Brumaru, F&B manager al hotelului Double Tree Oradea, a insistat ca vinurile sa nu fie doar atent asociate cu preparate gastronomice, ci si povestite si prezentate de reprezentanti ai cramelor de pe afisul evenimentului: Aurel Rotarescu, enologul SERVE, Liviu Grigorica, enologul Cramei Oprisor si semnatarul acestui articol. Maestru de ceremonii al serii a fost profesorul Dorin Popa, cel care conduce Centrul pentru Cultura si Educatie a Vinului Millesime, asociatie care in ultimii 5-6 ani a educat gustul oradenilor si nu numai catre vinul de calitate.

Seara a demarat cu Rezerva Contelui Rose 2015, un vin produs de SERVE din Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra, care a fost asociat cu o “Selectie de paine si unt aromatizat cu ierburi”.

A urmat apoi Arezan Feteasca Neagra 2012, ale carui arome exotice, dense, gemoase si explozive au fost asociate perfect cu un “Muschiulet de porc la tigaie, piure de cartofi cu verdeata si sos de galbiori”, dar si cu detalii despre proiectul M1.Crama Atelier si despre filosofia “cramei mici de la malul marii”. O definitie diferita a Fetestii Negre comparativ cu Arezan Feteasca neagra 2012, Cuvee Guy de Poix 2012 s-a recomandat sobru, impunator si concentrat alaturi de un “Piept de rata si risotto cu mazare”, dar a fost si un bun motiv de comemorare a celui care a fost Contele Guy de Poix. Sobrietate si consistenta a aratat si Passarowitz 1718 2011, cupajul de cinci soiuri al Cramei Oprisor, care si-a etalat calitatile alaturi un “Cotlet de miel si pastarnac la cuptor”.

Seara a fost incheiata de “focurile de artificii aromatice” pe care le-a provocat Noble Late Harvest Muscat Ottonel 2012, vinul desert realizat de Razvan Macici prin dubla concentrare a zaharurilor – prin botrytizare si inghetare a boabelor de struguri, care i-a impresionat chiar si pe cei mai mari sustinatori ai gustului sec dintre invitati, alaturi de un “Creme Brulee”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: