WineNews: Resveratrolul, posibil remediu pentru infectiile respiratorii

In cadrul acestei rubrici va prezentam o selectie a celor mai interesante stiri despre vin, materiale publicate atat de catre cele mai importante reviste de profil din lume, cat si de catre unele dintre cele mai prestigioase publicatii cu caracter generalist.

Wine Spectator: Resveratrolul, posibil remediu pentru infectiile respiratorii

De la medicamentele impotriva depresiilor pana la tratarea mai multor tipuri de cancer, resveratrolul, compusul polifenolic din vinurile rosii, a jucat un rol important, starnind atat entuziasm, cat si scepticism in randul specialistilor. Mai nou, resveratrolului i s-a atribuit un rol in tratarea inflamatiilor cailor respiratorii, anunta Wine Spectator, ultimele cercetari de acest tip fiind desfasurate de catre oamenii de stiinta din cadrul Georgia State University (GSU).

Astfel, o echipa de cercetatori a Institutului de Stiinte Biomedicale din cadrul GSU a testat resveratrolul impotriva bacteriei Haemophilus influenzae (NTHi), un patogen respirator major care provoaca inflamatii cronice asociate cu astmul, infectiile urechii interne, bronsita sau emfizemul.

Studiile au demonstrat ca resveratrolul suprima NTHi, prin cresterea productiei de regulatori negativi, care comanda genelor patogene sa isi inceteze activitatea. Dr. Jian-Dong Li, seful echipei de cercetatori, a declarat ca “inflamatiile pot fi comparate cu pedala de acceleratie, in timp ce regulatorii negativi actioneaza precum pedala de frana, iar pentru unii oameni pedala de frana nu functioneaza in parametrii normali”.

In cadrul studiului, publicat in revista Scientific Reports, cercetatorii au inoculat bacteria mai multor celule epiteliale bronhice dezvoltate in laborator, care apoi au fost tratate cu resveratrolul. De asemenea, mai multi soareci de laborator au fost expusi bacteriei si apoi tratati cu resveratrolul. In ambele cazuri, s-a observat ca resveratrolul reuseste sa declanseze regulatorii negativi.

Cu ajutorul acestui studiu, autorii sai spera sa contribuie la eforturile globale in privinta dezvoltarii unor tratamente non-antibiotice ale infectiilor NTHi.

Detalii despre acest studiu pot fi citite aici:
http://www.winespectator.com/webfeature/show/id/Red-Wine-Compound-Holds-Potential-for-Treating-Respiratory-Infections

penfoldsBloomberg.com: Penfold’s a lansat un Grange de 185.000 de dolari

Compania australiana Penfold’s a lansat un pachet special pentru Penfold’s Grange 2012, imbuteliat intr-o sticla Imperial de 6 litri, alaturi de un decantor din cristal lucrat manual, anunta Bloomberg.com.

Potrivit lui Peter Gago, enologul-sef cramei Penfold’s, au fost lansate doar cinci astfel de pachete de Penfold’s Grange, recipientul din care poate fi turnat vinul fiind realizat de producatorul de sticla francez Saint Louis, cel mai vechi producator de sticla din lume, cu o activitate ce dateaza din secolul al XVI-lea. “Sticla pentru Penfold’s Grange 2012 este o capodopera. Taieturile in forma de diamant, in numar de aproape 1.800, au fost realizate manual”, a anuntat presedintele companiei Saint Louis Jerome St. Lavergnolle, care a precizat ca aceasta sticla poarte numele de Aeveum Imperial Service Ritual.

Penfold’s Grange Shiraz reprezinta vinul-fanion al companiei australiene si a fost creat in anii ’50 de catre vinificatorul Max Schubert. Avand o parte de o critica deficitara in momentul lansarii, Grange a fost scos de pe piata de catre conducerea companiei, insa Shubert a continuat sa il produca in secret. Abia dupa cativa ani de evolutie, cand principalii sai critici au devenit admiratorii sai, Penfold’s Grange a fost reintrodus in productie. Recolta 2012 a acestui vin a fost catalogata drept una exceptionala de catre critici, Peter Gago declarand despre acest vin ca poate fi consumat acum sau dupa o perioada de evolutie de 50 de ani.

Mai multe detalii despre pachetul Penfold’s Grange 2012, aici:
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-10-19/australia-s-penfolds-releases-185-000-bottle-of-2012-grange-wine

guzzle-1The Drinks Business: A aparut paharul cu ajutorul caruia bei direct din sticla

Pentru persoanele mai grabite din fire a aparut un nou tip de pahar, care poate fi atasat direct la sticla de vin, permitand utilizatorului sa bea vinul direct din sticla (!), scrie The Drinks Business. Scos la vanzare pe Amazon a pretul de 22 de lire sterline, paharul, numit Guzzle Buddy, a avut succes, foarte multe solicitari fiind inregistrate in primele zile de la lansare.

Avand un dop in locul piciorului, Guzzle Buddy este recomandat, potrivit producatorului sau, consumatorilor mai comozi din fire. Pentru a se asigura continutul sticlei, paharul se roteste si blocheaza scurgerea vinului din sticla.

Alte detalii despre acest nou tip de pahar pot fi gasite aici:
https://www.thedrinksbusiness.com/2016/10/plug-it-and-chug-it-wine-glass-launched/

fantana-vinDecanter.com: Fantana cu vin gratis in regiunea Abruzzo

Vizitatorii orasului italian Caldari di Ortona pot bea vin gratis din fantana construita de o crama locala, anunta The Drinks Business.

Compania care a realizat aceasta fantana, Dora Sarchese a anuntat pe pagina sa de Facebook, ca vinul care curge la fantana din orasul Cladari di Ortona este gratis si ca oricine se poate servi. De asemenea, reprezentantii companiei au anuntat ca au realizat aceasta fantana pentru pelerinii care participa la procesiunile organizate cu ocazia sarbatorii Cammino di San Tommaso. Compania Dora Sarchese a anuntat ca a luat decizia de a realiza aceasta fantana pentru oras si nu pentru a da ocazia unor “betii gratis”.

Aceasta nu este prima fantana publica cu vin din Italia, o realizare de acest fel fiind amplasata anual in Piata San Marco din Venetia, pe toata perioada celebrului carnaval italian.

Mai multe, aici:
http://www.decanter.com/wine-news/24-hour-red-wine-fountain-opens-italy

2 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: