carte de vizita

Prezentarea care urmeaza este astazi istorie!

A fost odata ca niciodata …

 

M1.Crama Atelier

crama atelier

Dupa ce timp de mai multi ani a dictat trendurile de consum pe segmentul entry-level si medium, in 2011, Murfatlar Romania a lansat proiectul M1.Crama Atelier, microcrama ce are ca obiectiv productia de vinuri premium, cu adresabilitate exclusiv HoReCa. Realizarea acestui proiect a reprezentat o declaratie de intentie a celui mai mare producator roman, potrivit careia o crama de dimensiuni mari poate aduce in atentia pasionatilor si consumatorilor vinuri de calitate premium si super-premium.

Primii pasi au fost reprezentati de numirea in functia de manager general al Cramei Atelier a lui Dan Bundur, jurnalist cu state vechi in „presa mare”, cooptarea in echipa a lui Stefanie Binder – cu o vechime de peste sase ani in echipele de vanzari ale Murfatlar Romania – in functia de director de vanzari, urmata ulterior de inchegarea echipei de vanzari a M1 si, bineinteles, de constructia cramei propriu-zise. In primavara anului 2014 s-a alaturat echipei M1 si Valentin Ceafalau, fostul redactor sef al revistei vinul.ro, in functia de promotion manager.

Astfel, in urma unei investitii de 550.000 de euro, una dintre aripile complexului de vinificatie de la Murfatlar a fost transformata in M1.Crama Atelier, „crama mica din crama mare”, locul fiind utilat cu o linie tehnologica completa de ultima generatie, tancuri de inox de mici dimensiuni si baricuri noi de stejar romanesc.

Deoarece proiectele speciale au nevoie de oameni speciali, in echipa M1.Crama Atelier a fost adus pe pozitia de enolog-consultant, Razvan Macici, master-cellar al celebrei crame Nederburg, din Africa de Sud, poate cel mai cunoscut vinificator de origine romana la nivel mondial. Detinator al titlului de „cel mai bun vinificator sud-african” in 2012 si realizator al vinurilor „World Cup 2010 South Africa”, Razvan Macici a acceptat sa isi puna „amprenta” si semnatura pe vinurile Cramei Atelier, din dorinta de a da un suflu nou atat vinului de Murfatlar, cat si vinului romanesc.

Cu o capacitate de prelucrare de aproximativ 250.000 de litri anual (170.000 de litri in tancuri mici de inox si 600 de baricuri de stejar romanesc, cu o capacitate de 300 litri fiecare), crama a devenit astfel „atelierul” lui Razvan Macici si a pasionatei echipe de vinificatori pe care o conduce, locul in care anual se fac experimente, incercari si teste tehnologice pentru crearea unui portofoliu de vinuri care sa satisfaca o paleta cat mai variata de gusturi. Pentru a tine pasul cu ultimele trenduri in materie de vinificatie, in 2014 Crama Atelier a fost utilata cu trei amfore de ciment, vase de fermentatie si maturare folosite de producatori renumiti precum Petrus, Chateau Lafite, Pontet Canet, Domaine de la Romanee Conti sau Chapoutier.

Pentru a se asigura o calitate constanta a strugurilor, pentru M1.Crama Atelier au fost selectate cele mai bune 30 de hectare de vita de vie – parcele cu vita batrana, cu cel mai bun potential pentru fiecare soi in parte si cu cele mai bune conditii pedoclimatice – din cele 3.100 pe care le exploateaza Murfatlar Romania in acest moment. Climatul continental, diversitatea amplasarii plantatiilor viticole, efectul protector al reliefului impotriva curentilor reci, predominant nord-estici, influenta favorabila a vecinatatii Marii Negre si a Dunarii, care tempereaza caldurile si gerurile excesive, ofera podgoriei Murfatlar un microclimat unic.

Creatiile Cramei Atelier sunt vinuri din terroir-ul Murfatlarului, produse intr-o maniera moderna, apropiata de stilul Lumii Noi, atent realizate, echilibrate, cu mult fruct copt, dens. Produse in serii limitate, acestea sunt clasificate in mai multe colectii, cu adresabilitate diferita: Sable Noble (vinuri prietenoase, intense si bogate, realizate prin cupajarea mai multor soiuri), Arezan (colectie in care sunt imbuteliate soiuri romanesti), Leat 6500 The Origin (destinata soiurilor internationale), Amprenta (cea mai buna expresie a terroir-ului si a anului de recolta), Charme de la Mer (produs concept, ce are rolul de a aduce consumatorii tineri alaturi de vin) si Fatum (creatie ce in fiecare recolta redefineste destinul prin arta si vin).

Pentru realizarea acestor vinuri, inclusiv tehnologia de vinificare are un parcurs inedit pentru Romania: strugurii de pe parcelele selectionate sunt culesi manual si raciti pana la temperatura de 8ºC, pentru o stabilizare antimicrobiana si bacteriologica. In ziua urmatoare culesului, strugurii trec printr-o dubla sortare manuala, mai intai la nivel de ciorchine si apoi la nivel de boaba, dupa care intra in procesul propriu-zis de vinificatie. Vinurile rosii M1.Crama Atelier stau la maturare, intre 12-24 luni, in baricurile de stejar romanesc, ca mai apoi sa aiba parte si de o perioada de „acomodare” la sticla. Etichetele si contra-etichetele vinurilor semnate de Razvan Macici la Atelier reprezinta un concept de marketing inedit pentru piata romaneasca, fiind extrem de intuitive si de bogate in informatii, cu un timbru detasabil, special realizat pentru colectionari.

 

 

3 replies »

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Follow atelierul de vinuri on WordPress.com

Video tentatii. Rezisti?

Alege!

Arhiva

atelierul de vinuri

Blog Stats

  • 485.454 hits
%d blogeri au apreciat asta: